Muziektent, fase 2

De bouwkundige inspectie op 29 november 2022
De bouwkundige inspectie op 29 november 2022

Na realisatie van de eerste fase, de stenen vloer, bleef het een tijdje stil en was onduidelijk hoe het project nu verder ging.

 

Het onderzoek naar een uitbreiding van de overkapping vroeg veel tijd en overleg. Er waren veel vragen:

  • Hoe sterk is de constructie om een kapuitbreiding te kunnen dragen? We willen immers geen veld vol dragende palen, want dat zou het gebruik ernstig hinderen.
  • Zou een lichte constructie met tentdoek een oplossing kunnen zijn? Maar dan moet die wel permanent kunnen blijven hangen want telkens binnenhalen zou een te grote belasting voor de medewerkers betekenen.
  • Maar een extra luifel van tentdoek moet wel iedere storm kunnen doorstaan, want anders is er een te groot risico op bijkomende schade en mogelijk ook persoonlijk letsel.

Kortom, we besloten om een deskundig bouwkundig advies aan te vragen wat de constructie nog kon hebben en wat de bouwkundig staat ervan was. Op een zonnige 29 november 2022 was het dan zover dat de Kolmerkoepel aan een gedegen bouwkundige inspectie onderworpen werd.

De conclusie die hieruit getrokken kon worden was dat er houtworm in de palen zit die bestreden zal moeten worden, enkele leitjes  vervangen zullen moeten worden evenals de verrotte boeidelen. Een permanente stellage met tentdoek bevestigen aan de huidige constructie sterk wordt afgeraden. Als ultieme bescherming voor de muziektent wordt geadviseerd om een serre over de hele koepel heen te plaatsen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de muziektent wel het hele jaar door gebruikt kan worden en de koepel optimaal beschermd is tegen weersinvloeden. Eind 2022 werden de kosten ingeschat op circa €80.000, maar er zijn nog geen offertes aangevraagd.

Het uitvoeren van de reparatiewerkzaamheden rekenen we nog tot fase 2 (en dat zal naar verwachting op korte termijn gebeuren), het nader invullen en realiseren van een serre-achtige overkapping zal fase 3 worden.